woensdag 14 december 2011

14 december 2011

Elyanne is gister aan het eind van de middag thuisgekomen. Lichamelijk is ze weer aardig opgeknapt: de koorts is weggebleven, maar ze ziet nog wel erg wit en is erg moe. De epilepsie steekt wel weer fors de kop op: zowel gisteravond als vanmorgen heeft ze al weer een aantal salaamkrampen gehad. Dat was een voorspelbare reactie op de verandering van omgeving.


Foto's: weer thuis en een beetje aan het spelen.

De neussonde heeft Elyanne nog steeds, zodat Willemien de medicijnen makkelijk kan toedienen. Als het nodig is komt een zuster thuis de neussonde vervangen.
Verder heeft Willemien gisteren een gesprek gehad met de epilepsieverpleegkundige van het Sophia over het ketogeendieet. Ter voorbereiding op het dieet – dat waarschijnlijk in januari start – zijn alvast een hartfilmpje en een ander onderzoek verricht. Verder heeft Willemien uitleg gekregen over het dieet. Tijdens het dieet moet het lichaam van Elyanne overschakelen van het verbranden van glucose (suikers) op ketonen (vetten).


Lichamelijk zitten er een aantal mogelijke nadelen aan het dieet, maar het vraagt ook een heel precieze voedselboekhouding. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 20 procent van de epilepsiepatiënten door zo’n dieet aanvalsvrij wordt en een groot deel van de overige patiënten minder last heeft van aanvallen. Wat dat betreft, is het dus de moeite van het proberen waard.