zondag 29 september 2013

30 september 2013

Geen bericht is goed bericht: in de achterliggende weken is het rustig geweest met Elyanne. Met de epilepsie gaat het (heel) goed. Waarschijnlijk mede door die rust, heeft Elyanne zich ook verder kunnen ontwikkelen. In de vakantie heeft zij bij voorbeeld geleerd zich op te trekken. Ook krijgt ze heel wat meer 'praatjes' en lijkt zij bewuster geluiden te maken. Op de vraag wat de ezel zegt, antwoordt ze: "Ajaa!" En op de vraag welk geluid een auto maakt, reageert ze met: "Brrr..." En sinds gisteren zegt ze iets dat op 'Marije' lijkt - tot grote vreugde van haar oudste zus.
Andere goede geluiden kwamen van de oogarts. Kort voor de vakantie moest Elyanne daarnaar toe en de arts constateerde dat het zicht iets is verbeterd. De oogafwijking is nog steeds heel fors, maar vergeleken met een jaar geleden is haar zicht minder slecht geworden.
Minder leuk is dat Elyanne in de vakantie zelf haar kapsel heeft veranderd. Om de een of andere reden heeft ze hele bossen haar uit haar hoofd getrokken, zodat het bovenop echt kaal werd. Gelukkig komt het haar nu weer wat terug.
Erg vervelend is dat zij - sinds de mazelen aan het begin van de zomervakantie - met grote regelmaat niet of nauwelijks wil eten. Alleen zoute stokjes en een paar soorten chips vindt ze lekker genoeg om zonder problemen op te eten. Af en toe eet ze, zoals vandaag, in eens een hele boterham met kaas, maar al met al is het te weinig of te onregelmatig om gezond van te kunnen leven. Gelukkig biedt de sondevoeding uitkomst.
Vorige week zijn wij met Elyanne bij de chirurg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis geweest. De arts heeft haar onderzocht als voorbereiding op een operatie die waarschijnlijk binnen nu en zes weken plaats heeft. Het is de bedoeling dat dan in haar buikwand een 'aansluiting' voor de sonde wordt gemaakt. Op die manier is het makkelijker om sondevoeding en medicijnen te geven. Zoals het er nu naar uitziet, zal Elyanne dan zo'n vier dagen in het ziekenhuis moeten blijven.
Tot slot: aanstaande zaterdag hoopt Elyanne drie jaar te worden!