dinsdag 1 november 2011

1 november 2011 (2e bericht)

Elyanne is vandaag weer wat verder opgeknapt. Vanmorgen speelde ze een beetje en was ze goed wakker. Toen Willemien kwam, zat ze in een wandelwagentje - makkelijk met eten geven. Vanavond heeft ze gedronken en fruit gegeten. Volgens de dokter is de kritieke fase nu waarschijnlijk voorbij. De koorts is ook gezakt, soms weg.
Wel is Elyanne heel erg moe; eigenlijk kost alles wat ze doet haar verschrikkelijk veel energie. Vandaar ook dat Sandor haar vanmiddag slapend aantrof.


Foto: gele pakken op bezoek bij Elyanne.

Vandaag is ook duidelijk geworden wat de oorzaak is van haar ziek-zijn: in haar neusslijm is een griepvirus aangetroffen... Dat klinkt niet als iets bijzonders, maar door haar lage weerstand is Elyanne daar erg ziek van geworden. Zo ziek dat de dokter maandag heeft overwogen haar naar de IC over te brengen. Dat zij zo heftig reageert, heeft alles te maken met het feit dat epilepsiepatiënten erg gevoelig zijn voor koorts. Bovendien is de griep kennelijk een erg besmettelijke variant: vanmorgen stonden er vijf gemaskerde gele mannen en vrouwen op haar kamertje.
We wachten nu nog op de uitslag van een bloedkweek. Als die goed is, wordt de antibiotica stopgezet. De sonde mag er dan misschien ook uit. Wel krijgt ze nu om de paar uur een 'pufje' via een maskertje omdat het virus de werking van de longblaasjes vermindert. Het pufje moet een handje helpen.


Foto: een pufje om beter te kunnen ademhalen.

De neuroloog heeft besloten de medicatie tegen de epilepsie weer te gaan afbouwen. Uit voorzorg was die medicatie afgelopen vrijdag weer opgehoogd, maar nu haar ziekte niets met de epilepsie te maken heeft, is die verhoogde dosering niet meer nodig.
Al met al lijkt het dus voorzichtig weer de goede kant op te gaan. Vanzelf zijn we daar erg blij om en dankbaar voor. Het laat wel zien hoe broos wij, mensen, zijn en vooral ook hoe kwetsbaar Elyanne is.