donderdag 4 september 2014

14 september 2014

Het laatste bericht over Elyanne dateert al weer van mei. Vier maanden later is er vrijwel alleen goed nieuws te melden. Het is in de achterliggende vakantieperiode erg goed gegaan met haar. Elyanne heeft genoten van twee vakantieweken in Garderen: spelen in het zand, zwemmen in het zwembad op het bungalowpark en vrijwel iedere dag met de rest van het gezin op stap. Gelukkig is de vakantie ‘aanvalloos’ verlopen.


Foto's: Vrolijk op de foto's, maar dat kostte wel even wat moeite.

Voor de zomervakantie werden de uitslagen van een aantal onderzoeken bekend. Daarin kwam naar voren dat de ontwikkeling van Elyanne zich voortzet, zodat zij verstandelijk nu op het niveau van ruim één jaar bevindt. Haar woordenschat en taalgebruik ligt echter op het niveau van een kind van twee jaar. De kloof tussen enerzijds verstandelijke vermogens en woordgebruik anderzijds zorgt wel voor problemen: omdat ze zoveel (na)zegt, lijkt ze dingen goed te snappen, maar dat is dus niet het geval.
Het praten en zingen van Elyanne is erg gezellig: ze kent niet alleen de namen van heel veel mensen, maar ook lichaamsdelen - zoals neus, ‘oggen’ (oren) en ‘ellebôg’. Ook reageert ze goed op situaties. Als iemand iets laat vallen, dan zegt ze: ‘Oh! eh-fallen!’ En wanneer een van de broers of zussen ergens om moet huilen, dan roept ze bijna altijd: ‘Kom maar! Kroelen?’ Op die manier is Elyanne niet alleen een bron van aanhoudende zorg, maar ook van veel liefde, vrolijkheid en troost.


Foto: Samen met papa in het zwembad.

In de vakantieperiode is Elyanne voor periodiek onderzoek bij de oogarts geweest. Die heeft geconstateerd dat haar ogen ten opzichte van de vorige keer verbeterd zijn. Toch viel de uitslag een beetje tegen, omdat ze toch een nieuwe bril nodig bleek te hebben. Elyanne lijkt namelijk alles goed te zien en reageert ook zonder bril op vrijwel alles wat er gebeurt… Inmiddels is de nieuwe bril gearriveerd, maar doet zich het oude praktische probleem voor dat zij de bril ongeveer iedere minuut afdoet en niet zelf kan opzetten.
De laatste week van de vakantie is Elyanne ziek geweest. Ruim een week heeft ze koorts gehad. Op zondag is zij daarvoor even naar het ziekenhuis geweest. Daar bleek dat zij een virus had, dat vanzelf moest verdwijnen. Dat bleek een dag of wat later inderdaad het geval.


Foto: Drie zussen op een rij.

Ook deze week is Elyanne in het ziekenhuis geweest. In de achterliggende maanden is zij namelijk steeds slechter gaan eten. Het was nooit veel wat zij at, maar nu is het eigenlijk niets meer. Gelukkig krijgt zij alles wat zij nodig heeft via de sonde, want behalve een enkel zout stokje of een stukje chips, gaat er geen eten in. Daarom heeft Willemien afgelopen dinsdag een overleg gehad met een dokter, psycholoog, diëtiste en logopediste om te kijken wat de reden is dat Elyanne voedsel weigert. De uitslag van dat onderzoek laat nog even op zich wachten.