zaterdag 4 oktober 2014

4 oktober 2014

Morgen hoopt Elyanne vier jaar te worden. Iedere verjaardag is bijzonder, maar voor haar geldt dat des te meer. Al weer is er een jaar voorbij; voor het eerst zonder heel grote zorgen en met 'maar' één ziekenhuisopname. Een jaar ook waarin ze zich verder heeft ontwikkeld.


Foto: Elyanne loopt!

Deze week was wat dat betreft héél bijzonder: sinds afgelopen maandag loopt Elyanne... Het zat er al een tijdje aan te komen, want met haar rollator ging het lopen erg goed en ook langs de rand van de tafel wist ze vooruit te komen, maar nu loopt ze echt 'los'. Nog niet helemaal als een kieviet (en meer als een eendje), maar dat geeft niet. Het was voor het hele gezin een ontroerend moment.
Elyanne vindt het erg leuk om door huis te lopen en geniet van de complimentjes die ze daarvoor krijgt. Iedere keer als ze hoort dat het goed gaat, klapt ze voor zichzelf. Minder leuk is overigens dat ze de trap ook erg interessant vindt.


Foto: Elyanne heeft een nieuwe bril.

Wat haar gezondheid betreft, gaat het ook goed. In de tijd sinds de vorige blog is ze wel een paar keer ziek geweest en moest ze één keer naar de Spoedeisende Hulp, maar verder is het een gezond meisje. Eten doet ze nog steeds weinig, hoewel ze de laatste weken af en toe een hapje wil. Meestal is dat de "wost".


Foto: Bewogen beelden van Elyanne met Marije, Julian  en Corianne op de trampoline.

Al met al is er heel veel reden tot dankbaarheid: twee jaar geleden hebben wij vaak gedacht dat ze het volgende levensjaar niet zou halen, laat staan vier jaar zou worden. En nu praat ze, loopt ze en verrast ze ons iedere keer weer. De verjaardag van Elyanne is wat dat betreft een spiegel die laat zien dat gezondheid en ontwikkeling niet vanzelfsprekend zijn, maar een kostbaar geschenk van de Schepper.
Tegelijk blijft het confronterend een vrolijk meisje van vier te zien met een ontwikkelingsleeftijd van ongeveer één jaar. Die dubbelheid blijft.Foto's: Elyanne 'leest' haar 'Bijbel', de Bijbelverhalen voor peuters. V.l.n.r. en v.b.n.b.: "Foogel", "Eefaa", "Goote die'en" en "Keine die'en".